BABYHUIS DORDRECHT

Het Babyhuis is een non-profit organisatie welke opvang, behandeling en begeleiding biedt aan (aanstaande) moeders en baby’s. In het Babyhuis wordt 7 dagen per week 24 uurs opvang en begeleiding geboden door het kernteam en het team vrijwilligers.
  • INFORMATIE
  • TEAM
  • FOTO
  • CONTACT
ALGEMENE INFORMATIE

Het Babyhuis Dordrecht is geopend in 2013 en is gevestigd in een gezellig en huiselijk pand in de woonwijk Krispijn. Het Babyhuis Dordrecht biedt 11 plekken voor moeders en baby’s. Ons kernteam en vrijwilligers bieden 24 uur per dag, 7 dagen per week begeleiding. Onze methodiek is opgebouwd uit 3 fases; van een intensieve groepsfase naar een individuele fase en een uitstroomfase gericht op zelfstandigheid.

medewerkers-zoe

Sociotherapeut & AanmeldcoördinatorZOE

Aangenaam! Mijn naam is Zoë Neeskens en ik ben aanmeldcoördinator en sociotherapeut in het Babyhuis. Ik ontferm me over de aanmeldingen die binnen komen vanaf het eerste contactmoment met een (aankomende) moeder en/of instantie tot aan de plaatsing van een moeder met haar baby.
Daarnaast begeleid en ondersteun ik moeders in het Babyhuis als sociotherapeut. Ik heb van dichtbij gezien dat het ontzettend fijn kan zijn om als kwetsbare moeder een steuntje in de rug te krijgen, waardoor er een veilige hechtingsrelatie opgebouwd kan worden met de baby en er toegewerkt wordt naar zelfstandig wonen.

Toen ik hoorde van het Babyhuis in Dordrecht wilde ik me hier ontzettend graag voor inzetten. Na het afronden van de opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, ben ik als vrijwilliger aan de slag gegaan voor het Babyhuis. Dit beviel erg goed, maar ik wilde meer. Ik heb de kans gewaagd en gesolliciteerd naar de functie van sociotherapeut, zodat ik mijn professie in kon zetten. Ik werd aangenomen!

Deze liefdevolle, warme plek sluit aan bij de persoon die ik ben en wil zijn voor anderen. Moeders en baby’s die terechtkomen in het Babyhuis hebben lang niet altijd liefde en warmte gekend en ik hoop dat wij ze dit een stukje kunnen meegeven, naast dat zij ondersteund worden bij hun persoonlijke hulpvraag. Ook dat vind ik zo prettig aan het Babyhuis; wij kijken op maat naar ieders situatie, want iedere situatie is anders.

https://het-babyhuis.nl/wp-content/uploads/2018/12/medewerkers-anneke-van-rijswoud.jpg

SociotherapeutANNEKE

Mijn naam is Anneke van Rijswoud. Ik ben er trots op dat ik deel uit mag maken van het team van het Babyhuis. Nu ik zelf moeder ben, ben ik me er nog meer van bewust hoe ontzettend belangrijk een steunend netwerk om je heen is tijdens de eerste maanden (en langer) van het moederschap. Helaas hebben niet alle moeders dit voorrecht. Het Babyhuis vervult in deze periode een belangrijke rol. Ik vind het belangrijk dat moeder en kind veilig kunnen hechten. In mijn voorgaande werk heb ik gezien hoe belangrijk een veilige hechting en jeugd is voor de rest van het leven van een persoon, het vormt een persoon. Dat is ook één van de redenen dat ik dit werk graag doe, om moeder en kind te ondersteunen en begeleiden bij het creëren van een goede basis. Zodat zij samen een mooie toekomst tegemoet gaan.

medewerkers-ingrid-smits

GedragswetenschapperINGRID

Mijn naam is Ingrid en mijn Babyhuis avontuur begint in 2019.
Na jarenlange ervaring binnen de jeugdhulp heb ik gemerkt dat gezinnen een behoorlijke hulpverleningsgeschiedenis hebben opgebouwd en dat er bij de meerderheid van de kinderen en jeugdigen sprake is van problematische gehechtheid aangezien een veilige basis en haven ontbrak. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging, om juist veel meer aan het begin, de start van hulpverlening te staan om kinderen en hun ouders de kans te bieden om hun basis goed te funderen. Als gedragswetenschapper ga ik met de moeders aan de slag om hun eigen onzichtbare koffers, vol met kernovertuigingen, die zij al jaren voorttrekken aan te pakken, waardoor de spoken in de kinderkamer worden verjaagd (kwetsbaarheden uit het ouderlijk verleden). Hierdoor komt er bij de moeders letterlijk ruimte, om open te kunnen staan om de hechtingsrelatie met hun kind uit te bouwen.
Het Babyhuis betekent voor mij een veilige haven, een plek waar moeders de basis van de band tussen moeder en kind kunnen ervaren en hun krachten kunnen (her)ontdekken, om zo een goede toekomst te creëren voor zichzelf en hun kind. Het Babyhuis is ook de plek waar wij als team samenwerken om een veilig klimaat neer te zetten. Ik ga me ook bezighouden met het ondersteunen van het zorgteam en de nieuwe aanmeldingen.
Met het denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden en met de inzet van een dosis doorzettingsvermogen totdat er een goed werkbare oplossing is, ga ik met heel veel plezier van start in het Babyhuis.

medewerkers-manon-aarts

Medewerkster primaire zorgMANON

Mijn naam is Manon Aarts, ik ben werkzaam als medewerkster primaire zorg in het Babyhuis. Ik begeleid en ondersteun de moeders bij de dagelijkse zorg voor hun kindje, coach hen met vaardigheden maar ook met het bevorderen van interactie en bespreek ik evt. schadelijk opvoedgedrag. Ook de zelfzorg en tijd voor jezelf leren nemen als moeder is erg belangrijk. Zo ik geef voorlichting en instructies aan moeders betreft de vaardigheden voor hun baby. Denk aan: (borst)voeding, verzorging, slaap/waakritme en veilig slapen. Daarnaast begeleid ik de moeders bij de video-interactie momenten. Het is geweldig dat ik ook mijn opleiding tot Shantala Babymassage coach in kan zetten en de moeders kan laten ervaren hoe belangrijk huidaanrakingen zijn voor de hechtingsrelatie.

medewerkers-odile-van-donkelaar

VrijwilligerscoördinatorODILE

In het Babyhuis zijn dag en nacht vrijwilligers aanwezig om de moeders in huis te ondersteunen. Zij zijn het warme hart in huis en van grote waarde. Wat we belangrijk vinden is dat onze vrijwilligers vanuit het hart werken en op die manier de moeders gelijkwaardig ondersteunen. Ze gaan bijvoorbeeld mee met boodschappen doen, helpen met koken of schoonmaken, maar zijn ook het luisterende oor of de schouder die moeders soms nodig hebben. Hun onbaatzuchtige inzet is een waardevolle aanvulling op het professionele kernteam.

Als vrijwilligerscoördinator zorg ik dat het team op sterkte is, doe de werving en selectie, heb regelmatig voortgangsgesprekken, onderhoud contact met iedereen, vraag een Verklaring Omtrent Gedrag aan, maak vrijwilligerscontracten en roosters en zorg dat er 24 uur per dag een vrijwilliger in huis is.

We bieden het vrijwilligersteam een scholingsprogramma en intervisie aan waarmee we hun kennis en vaardigheden vergroten. Onderwerpen zoals bijvoorbeeld communicatie, conflicthantering, veilige hechting komen daarbij aan bod. Ook organiseer ik verbindingsbijeenkomsten zoals een barbecue of een high tea en ontvangen vrijwilligers geregeld een kleine attentie. Ik besef me hoe bijzonder het is dat we mogen bouwen en vertrouwen op het vrijwilligersteam, elke dag weer. Ben dankbaar dat ze er zijn en zet onze vrijwilligers samen met mijn collega’s graag in het zonnetje.

medewerkers-anette-verwoerd

Operationeel directeurANETTE

Vanaf de geboorte van het Babyhuis volgde ik de ontwikkelingen op de voet. Hier proefde ik de warme, innoverende en inspirerende manier van denken en handelen. Een wijze waarbij de moeders en kinderen echt voorop staan en waar gelijkwaardigheid een belangrijke kernwaarde is. Per 1 november 2017 startte ik als nieuwe operationeel directeur fulltime voor het Babyhuis. In deze rol leg ik de verbinding tussen het bestuur, het kernteam, vrijwilligers en de moeders. Ondertussen is het Babyhuis concept overdraagbaar gemaakt door het schrijven van onze eigen Babyhuis methodiek. Mijn energie haal ik uit het dagelijks werken met moeders en onze fijne teams. Na jarenlange managementervaring in diverse reguliere zorginstellingen ligt mijn uitdaging te blijven waken om voor het Babyhuis geen onnodige ‘systeemwereld’ in te richten met als doel zoveel mogelijk tijd, aandacht en geld naar de moeders en baby’s te laten gaan.

Babyhuis Dordrecht
ADRES

Stichting het Babyhuis – locatie Dordrecht
Brouwersdijk 211
3314 GL Dordrecht
078-6458945
info@het-babyhuis.nl

KVK-nummer 85075825
Bankrekeningnummer NL38 RABO 0313 8364 69
AGB-code 98101327

SOCIAL MEDIA

instagram    facebook    linkedin

PERS & SPONSORING
LIDMAATSCHAPPEN

erkend-leerbedrijf     anbi        jeugdzorg

quote-babyhuis
Elke dag realiseren we ons hoe belangrijk het voor een kind is om vanaf het prille begin op te kunnen groeien in een veilig leefklimaat omringd met liefde, aandacht en geborgenheid.

Stichting het Babyhuis

Doneren

Steun ons en doneer eenmalig aan het Babyhuis, iedere gift is welkom, groot of klein.