VRIJWILLIGERS

Zij zijn het hart van het Babyhuis
Stichting het Babyhuis kan niet zonder toegewijde professionele krachten en de tomeloze inzet van vrijwilligers. Hieronder vind je meer informatie over de vrijwilligers op locatie.
Wil jij betekenisvol vrijwilligerswerk doen? Informeer dan of mail jouw motivatie naar vrijwilligers@het-babyhuis.nl. Onze vrijwilligerscoördinator zal dan contact met jou opnemen.

Vrijwilligers

In het Babyhuis zijn vrijwilligers aanwezig die klaarstaan voor de moeders en de baby’s. Een fantastisch team dat zeer toegewijd en onmisbaar is. Zij zijn het warme hart van het Babyhuis en van grote waarde. Veel vrijwilligers hebben een professionele achtergrond, maar ook vrouwen met ervaring met kinderen zijn onderdeel van het team. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze vanuit het hart werken en op die manier de moeders gelijkwaardig ondersteunen bij hun kracht weer te vinden. Hun onbaatzuchtige inzet is een waardevolle aanvulling op het professionele kernteam.

Vrijwilligers vullen ons kernteam op unieke wijze aan. Iedere vrijwilliger brengt op eigen wijze een kwaliteit, hobby en persoonlijkheid mee. Zij zorgen voor de gezelligheid in huis, de warmte en oprechte aandacht. Alle leuke ideeën hierover zijn welkom! Heb jij bijvoorbeeld als hobby tekenen, kleding naaien, dansen, tuinieren of koken? Hoe geweldig is het om een moeder daarmee wat ontspanning te bieden?

Onze vrijwilligers zijn 24/7 aanwezig in het Babyhuis; verspreid over de dag, de avond en de nacht (slaap/waak). Het professionele kernteam is er ten alle tijden voor jou als achterwacht. Elk moment van de dag vraagt om een andere invulling en geen dag is hetzelfde. Dat maakt het juist zo inspirerend en leerzaam. Overdag help je bijvoorbeeld mee boodschappen doen, maak je een wandeling of bied je een luisterend oor. Je inspireert de moeders een gezonde maaltijd voor te bereiden, je helpt met koken, met het plannen van schoonmaken of soms help je even mee. Gaat een moeder op zichzelf wonen, dan kun je haar helpen met een bezoek aan de kringloop, spullen verzamelen of verhuizen. ’s Avonds is er tijd om van het eten een sociaal moment te maken, een spelletje te doen of bijv. een Netflix avond te organiseren. Het belangrijkste is dat jij dat luisterende oor voor de moeders bent en de schouder die ze soms zo nodig hebben. Gewoon van mens tot mens, zonder oordeel.

Wij willen vrijwilligers graag voor langere tijd aan ons binden en daar investeren wij graag in. Dat lukt ons ook, waardoor het aantal wisselende gezichten voor de moeders en baby’s in huis beperkt wordt. Wij bieden maandelijks een scholingsprogramma en intervisie aan, waarin we de kennis en vaardigheden van het vrijwilligersteam vergroten. Denk aan een onderwerp als veilige hechting, basishouding, communicatie, conflicthantering, kraamzorg en BHV (voor de nachtvrijwilligers). Ook zijn er gezellige verbindingsbijeenkomsten, zoals een barbecue of een high-tea. Een moment om als team gezellig samen te zijn en onze vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Wij koesteren onze vrijwilligers. Wij zijn dankbaar dat ze er zijn en dat we met elkaar het verschil kunnen maken in het leven van kwetsbare moeders en kinderen.

Vrijwilligers aan het woord

soesma
Eten verbindt mensen
Ik wilde graag iets voor een ander betekenen. In mijn zoektocht naar vrijwilligerswerk kwam al snel Het Babyhuis op mijn pad en ik ben sindsdien met heel veel plezier vrijwilligster. Ik vind het fijn om in huis te zijn, in contact te zijn met de moeders en de baby’s. Te kunnen helpen bij de dagelijkse dingen.

Iets wat elkaar verbindt is eten. Zo ook in het Babyhuis. We eten in de middag en de avond samen en maken er een fijn en gezellig moment van met elkaar aan de grote eettafel. Moeders koken om beurten in de avond. Ik houd erg van koken en van lekker eten. Ik help graag in de keuken en vaak tijdens mijn dienst ben ik in de keuken te vinden. Help ik een moeder met koken. We praten veel tijdens het koken, de mooiste en leukste gesprekken ontstaan. En die gaan echt over van alles, over eten en lekkere gerechten bijvoorbeeld. Ik heb van één van de moeders de lekkerste saoto soep leren maken, inmiddels de favoriet van mijn gezin en maak ik vaak thuis. Maar ook ben ik tijdens het koken soms de schouder die een moeder nodig heeft of hebben we juist veel plezier en lachen we veel. Het is mooi te zien dat een moeder blij en trots is als iedereen lekker eet van het gerecht dat ze gemaakt heeft.

Soesma, vrijwilliger

pauline
In the picture
Iedere vrijwilliger neemt haar persoonlijke talent of hobby mee. Zo ook Paulien. Zij heeft het talent om door de wijze waarop zij oprecht geïnteresseerd is in het verhaal van een moeder in het vertrouwen te komen, waardoor moeders zich kwetsbaar voor haar lens durven op te stellen. Zij legt met haar prachtige fotografie dierbare momenten vast en laat onze moeders vooral ervaren hoe krachtig en mooi ze zijn. Moeders stralen van trots als ze de foto’s zien. Zo ook de moeder op de voorkant van dit beleidsplan. Ze straalde van trots bij het zien van de serie en helemaal toen ze hoorde dat ze als een heuse covergirl, samen met haar baby zal shinen op ons beleidsplan van 2022.

Pauline, vrijwilliger

francien
Positieve energie en zelfvertrouwen
Ik heb een dochter die tijdens haar studie zwanger raakte. We hebben geen moment getwijfeld en haar in huis genomen, zodat ze haar studie kon afronden en wij er voor haar en onze kleinzoon konden zijn. Voor ons zo normaal en vanzelfsprekend, maar we weten inmiddels dat dat niet voor iedereen zo is.
Moeders in het Babyhuis hebben dat vangnet niet en ik ben blij dat ik er voor hen kan zijn. Ze kan ondersteunen met praktische dingen, maar ook op een andere manier iets voor ze kan betekenen. Een kappersbezoek is kostbaar voor de moeders in huis en doen ze niet vaak of zelfs helemaal niet. Terwijl het juist positieve energie en zelfvertrouwen geeft, een moment voor jezelf, even alles vergeten en ontspannen. Samen met mijn man heb ik een kapperszaak en vind het leuk om mijn schaar mee te nemen en de moeders die dat willen te knippen, een soort beautymiddag. Dat is zo leuk om te doen. Ik ben dankbaar dat ik deel mag uitmaken van deze mooie organisatie.

Francien, vrijwilliger

Kernwaarden Babyhuis

Passie ♥ Lef ♥ Werken vanuit het hart ♥ Eigenheid

Integriteitsafspraken

In het Babyhuis willen we graag dat iedereen zich veilig voelt, zich geborgen voelt. Dit geldt zowel voor de moeders die in huis verblijven, maar ook voor wie werkzaam is in het Babyhuis of op bezoek is.
We hebben de volgende integriteitsafspraken:

 • In het Babyhuis hebben we respect voor elkaar en behandelen we elkaar op een respectvolle, liefdevolle, gelijkwaardige en oordeelloze manier. Overlast, fysiek en verbaal geweld, bedreiging, intimidatie, discriminatie of ander onacceptabel gedrag is niet toegestaan.
 • We hebben respect voor elkaars eigendommen. Diefstal en vernieling is strafbaar en staan we niet toe.
 • Het maken van foto’s en filmpjes en geluidsopnames is zonder toestemming van de betrokkene niet toegestaan. We respecteren de privacy van een ieder die in het Babyhuis verblijft of werkt.
 • Alcohol, drugs en energydrank is in het Babyhuis niet toegestaan.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

Babyhuis locatie Dordrecht, Schiedam en Leiden zoekt vrijwilligers.
Het Babyhuis kan niet zonder onze vrijwilligers, zij zijn het warme hart van het Babyhuis. Op korte termijn zijn wij op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers!

whois-vrijwilligers

Wat bieden wij en wat doe je als vrijwilliger?

Een fijne, warme omgeving met oog en waardering voor onze vrijwilligers. Een prettige en gelijkwaardige samenwerking met het kernteam. Wij bieden een introductietraining en doorlopend deskundigheidsbevorderingen cursussen en gezellige bijeenkomsten voor vrijwilligers.

 • Je ondersteunt moeder op positieve wijze bij huiselijke en praktische zaken.
 • Je ondersteunt indien nodig bij de verzorging van moeder en kind.
 • Je ondersteunt indien nodig moeder bij bezoek aan huisarts of consultatiebureau.
 • Je draagt het gezonde leefklimaat uit van het Babyhuis (respect, hygiëne, sfeer, gezonde voeding).
 • Je assisteert bij groepsactiviteiten.
 • Je verricht zo nodig licht huishoudelijk werk in de algemene ruimtes. Dit gebeurt in dagelijks overleg met het kernteam.
 • Je rapporteert bijzonderheden uit je dienst schriftelijk in de daarvoor bestemde map en indien nodig mondeling aan het kernteam.
 • Je draagt een kwartier voor het einde van je dienst mondeling over aan je collega-vrijwilliger.
 • Financiële vergoeding voor de nacht bedraagt €40.Wat verwacht het Babyhuis van een vrijwilliger?

 • Je onderschrijft de doelstelling en visie van het Babyhuis en handelt in overeenstemming hiermee.
 • Je beschikt over een empathische houding.
 • Je handelt en communiceert respectvol en gelijkwaardig.
 • Je beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden.
 • Je kan samenwerken met anderen en bent bereid leiding te ontvangen van de coördinator vrijwilligers.
 • Je bent integer, betrouwbaar en stressbestendig.
 • Je weet wat je eigen houding en gedrag bij anderen teweeg kan brengen.
 • Je past de algemene afspraken over hygiëne en gezonde voeding toe.
 • Je komt de gemaakte afspraken over de inzetbaarheid na (rooster).
 • Je overlegt een verklaring omtrent het gedrag (VOG).
 • Je bent ouder dan 21 jaar.
 • Je rookt niet.Inzetbaarheid:

 • In overleg met onze vrijwilliger coördinator (bijv. 1x per week een ochtend/middagdienst of een middag/avonddienst/1 x per maand in het weekend).
 • In overleg op oproepbasis een nacht.Reageren

Graag ontvangen we je motivatiebrief en eventueel c.v. die je kunt versturen naar onze vrijwilligers coördinator vrijwilligers@het-babyhuis.nl of bel voor meer informatie 06-38592757. Wij nemen dan contact met je op.
Kom jij ons leuke team vrijwilligers aanvullen? Wij kijken uit naar jouw komst!

quote-babyhuis
Het vrijwilligerswerk in het Babyhuis heeft mijn leven verrijkt. Ik leer elke keer ook van de moeders
Voor mij zijn de momenten in het Babyhuis cadeautjes. Ik ben jullie dankbaar dat ik er mag zijn

Volg ons op Instagram en blijf up-to-date van de gebeurtenissen van het Babyhuis

instagram

Stichting het Babyhuis

Doneren

Steun ons en doneer eenmalig aan het Babyhuis, iedere gift is welkom, groot of klein.