Stichting het Babyhuis biedt opvang, behandeling en begeleiding aan (aanstaande) moeders om hen te ondersteunen bij het moederschap. Moeders vinden hier de rust om in een huiselijke, veilige omgeving te wennen aan het moederschap en krijgen de hulp die zij nodig hebben. Met als doel het tot stand brengen van een veilige hechtingsrelatie tussen moeder en kind en het creëren van een verantwoorde vervolgsituatie. Onze missie is om hiermee onnodige uithuisplaatsingen te voorkomen.
Het Babyhuis Leiden is geopend in oktober 2020 en is gevestigd in een historisch pand in het centrum van Leiden. Dit pand is verbouwd tot een gezellige en huiselijke plek, waar 9 moeders kunnen verblijven. Onze methodiek is opgebouwd uit 3 fases; van een intensieve groepsfase naar een individuele fase en een uitstroomfase gericht op zelfstandigheid.
Mijn naam is Ashley Tax en werk als aanmeldcoördinator en sociotherapeut. Als aanmeldcoordinator onderzoek ik of een plaatsing in het Babyhuis passend is voor moeder en baby en als sociotherapeut begeleid ik moeders op weg naar zelfstandigheid. Als moeder van twee dochters weet ik de waarde van een veilige hechting vanaf het allereerste begin. Vanuit mijn interesse naar de invloed van hechting op de levensloop van een kind, heb ik de opleiding forensische orthopedagogiek gevolgd.
Er kunnen omstandigheden zijn die het vervullen van een stabiele en veilige opvoedsituatie bemoeilijken. Het Babyhuis is uniek, omdat wij moeders helpen om een liefdevolle start mogelijk te maken met hun kindje. Het Babyhuis vervult in deze periode een waardevolle rol in het laten ervaren van basisveiligheid, vertrouwen en hoop voor de toekomst.
Als kinder- en forensisch verpleegkundige op de spoedeisende hulp ervaarde ik regelmatig de onmacht om echt het verschil te kunnen maken voor kinderen en volwassenen die te maken hebben met een onveilige thuissituatie. Ik werkte vanuit het ziekenhuis met ketenpartners maar kreeg toch vaak het gevoel dat het leed al was geschied en dat er te weinig gebeurde op preventief gebied.
Tijdens mijn zoektocht naar hulp voor een patiënt bezocht ik de website van het Babyhuis en ging mijn hart sneller kloppen! Wat een fantastische en betekenisvolle organisatie! Na enige tijd volgen op social media werd er door het bestuur een notuliste gezocht. Eindelijk kon ik iets voor deze organisatie betekenen. Samen met het bestuur leefde ik mee naar de geboorte van het derde Babyhuis in Leiden. Inmiddels was ik op mijn werk op zoek naar mogelijkheden voor een opleiding richting management en heb ik uiteindelijk de overstap gemaakt naar een andere zorgorganisatie waar ik clustermanager werd. Tijdens een bestuursvergadering kwam de conclusie dat er een coördinator nodig was voor Leiden en ontstond daar het begin van een mooie match.
Wat voel ik me bevoorrecht dat ik een aandeel mag hebben in de liefdevolle en gelijkwaardige opvang, begeleiding en behandeling van de moeders die in ons mooie Babyhuis in Leiden wonen.
In september 2020 ben ik bij Stichting het Babyhuis locatie Leiden begonnen als vrijwilliger. In deze functie heb ik het mooie werk van de stichting van dichtbij mee mogen maken en werd ik meteen enthousiast over de huiselijke en betrokken sfeer. Toen ik na mijn afstuderen de mogelijkheid kreeg om als sociotherapeut in dienst te treden bij het Babyhuis, twijfelde ik dan ook geen moment.
In mijn studie Forensische Gezinspedagogiek heb ik geleerd over alle hulpmiddelen die aan gezinnen in problemen geboden kunnen worden. Hoe mooi is het echter om deze problemen voor te kunnen zijn en een gezin vanaf het begin een goede start te kunnen bieden. Het is voor mij dan ook een eer om bij zo’n mooie en liefdevolle organisatie te werken, waar we vanaf (voor) de geboorte van een baby al positief kunnen bijdragen aan de toekomst van moeder en kind. Ik hoop binnen mijn functie als sociotherapeut van waarde te mogen zijn om veel (aankomende) moeders te begeleiden naar een hoopvolle en fijne start, samen met hun baby!
Wat een ontzettend mooie stichting is het Babyhuis! Het bieden van opvang, behandeling en begeleiding aan (aanstaande) moeders om hen te ondersteunen bij het moederschap… Ik voel me vereerd dat ik hieraan mee mag helpen! Na een aantal jaar gewerkt te hebben in het onderwijs, de geestelijke gezondheidzorg én de jeugdhulpverlening vind ik het ontzettend mooi om juist aan het begin van de ontwikkeling van een kind te staan en de (aanstaande) moeders te mogen ondersteunen en zo mogelijke problemen voor te kunnen zijn of te minimaliseren. Dit samen met een prachtig kernteam in een ontzettend mooie woning in Leiden.
Als behandelcoördinator draag ik zorg voor het neerzetten van de behandeling en begeleiding binnen het Babyhuis. Daarnaast ga ik met moeders aan de slag bij het neerzetten van de voorwaarden voor een goede hechtingsrelatie met hun kind. Voor iedere moeder is het verschillend wat daarvoor nodig is. Heel graag onderzoek ik dat samen met de moeders, zodat we daar vervolgens aan kunnen werken.
In mijn vrije tijd doe ik aan tennis, houd ik van buiten zijn, het doen van leuke dingen met vrienden en vriendinnen én is fotograferen een grote hobby van mij.
Vanaf het begin, in september 2020, werk ik in het nieuwe Babyhuis te Leiden. De unieke benadering van moeders en baby’s vind ik geweldig.
Vanuit een veilige, respect-, en liefdevolle omgeving, zorg en begeleiding aanbieden. Niet volgens strakke protocollen, maar wat heeft deze moeder nodig, in zeer brede zin van het woord. Zij staat met haar kindje centraal. Dit is waar ik in geloof en dit is ook waarom het werk in het kinderziekenhuis na 38 jaar, als verpleegkundige, niet meer bij me past.
Ik werk nu als medewerkster primaire zorg en ondersteun en begeleid de moeders en hun baby’s in de dagelijkse zorg. Daarnaast onderhoud ik contacten met verschillende organisaties rondom moeder en kind. Vanuit mijn rol werk ik o.a. samen met het CJG, verloskundige praktijk, kraamzorg en de kinderfysio. Al deze partijen zo zijn zo bereidwillig, denken mee en maken extra tijd vrij om tot een optimale samenwerking te komen. Daar ben ik echt van onder de indruk. Ook is het opvallend welke hartverwarmende reacties wij krijgen op het Babyhuis, zo krijgen wij vaak spontaan mooie spullen aangeboden waarmee wij onze moeders kunnen helpen. Daar ben ik echt van onder de indruk.
Ik voel me dan ook trots en bevoorrecht, dat ik in het Babyhuis mag werken. En samen met een enthousiast en krachtig team heb ik er vertrouwen in dat we veel moeders gaan helpen.
Sinds maart 2022 ben ik als vrijwilliger betrokken bij Stichting het Babyhuis locatie Leiden. Meteen vanaf de eerste dag voelde het als een fijne, warme plek om te zijn. De unieke manier van samenwerken met het kernteam en de vrijwilligers vind ik bijzonder en is heel waardevol voor de moeders en hun baby’s.
Na ruim een jaar kwam er ruimte om als sociotherapeut aan de slag te gaan in het kernteam. Deze uitdaging heb ik met beide handen aangegrepen en hier nog geen seconde spijt van gehad.
Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe belangrijk een veilige hechting is en hoe fijn en nodig het is om een steunend netwerk om je heen te hebben.
Het Babyhuis vervult daar een prachtige (tijdelijke) rol in voor moeders in kwetsbare situaties. Zij biedt ruimte aan moeders om in een veilige en rustige omgeving een zo goed mogelijke start te kunnen maken met hun baby. Ik vind het een eer dat ik met deze moeders mag werken en zij zich openstellen voor mij en mijn collega’s. Dat we écht samen een traject aangaan, naast een moeder blijven staan en altijd kijken naar wat er wél mogelijk is, zijn voor mij de meest waardevolle aspecten van het Babyhuis.
In het Babyhuis zijn dag en nacht vrijwilligers aanwezig om de moeders in huis te ondersteunen. Zij zijn het warme hart in huis en van grote waarde. Wat we belangrijk vinden is dat onze vrijwilligers vanuit het hart werken en op die manier de moeders gelijkwaardig ondersteunen. Ze gaan bijvoorbeeld mee met boodschappen doen, helpen met koken of schoonmaken, maar zijn ook het luisterende oor of de schouder die moeders soms nodig hebben. Hun onbaatzuchtige inzet is een waardevolle aanvulling op het professionele kernteam.
Als vrijwilligerscoördinator zorg ik dat het team op sterkte is, doe de werving en selectie, heb regelmatig voortgangsgesprekken, onderhoud contact met iedereen, vraag een Verklaring Omtrent Gedrag aan, maak vrijwilligerscontracten en roosters en zorg dat er 24 uur per dag een vrijwilliger in huis is.
We bieden het vrijwilligersteam een scholingsprogramma en intervisie aan waarmee we hun kennis en vaardigheden vergroten. Onderwerpen zoals bijvoorbeeld communicatie, conflicthantering, veilige hechting komen daarbij aan bod. Ook organiseer ik verbindingsbijeenkomsten zoals een barbecue of een high tea en ontvangen vrijwilligers geregeld een kleine attentie. Ik besef me hoe bijzonder het is dat we mogen bouwen en vertrouwen op het vrijwilligersteam, elke dag weer. Ben dankbaar dat ze er zijn en zet onze vrijwilligers samen met mijn collega’s graag in het zonnetje.
Vanaf de geboorte van het Babyhuis volgde ik de ontwikkelingen op de voet. Hier proefde ik de warme, innoverende en inspirerende manier van denken en handelen. Een wijze waarbij de moeders en kinderen echt voorop staan en waar gelijkwaardigheid een belangrijke kernwaarde is. Per 1 november 2017 startte ik als nieuwe operationeel directeur fulltime voor het Babyhuis. In deze rol leg ik de verbinding tussen het bestuur, het kernteam, vrijwilligers en de moeders. Ondertussen is het Babyhuis concept overdraagbaar gemaakt door het schrijven van onze eigen Babyhuis methodiek. Mijn energie haal ik uit het dagelijks werken met moeders en onze fijne teams. Na jarenlange managementervaring in diverse reguliere zorginstellingen ligt mijn uitdaging te blijven waken om voor het Babyhuis geen onnodige ‘systeemwereld’ in te richten met als doel zoveel mogelijk tijd, aandacht en geld naar de moeders en baby’s te laten gaan.
Stichting het Babyhuis – locatie Leiden
Steenschuur 17
2311 ES Leiden
071-3030146
info@het-babyhuis.nl
KVK-nummer 85075833
Bankrekeningnummer NL38 RABO 0313 8364 69
AGB-code 98101327