Babyhuis 10 jaar

28/03/2024
logo-rtvdordrecht

Feest en heftige verhalen bij jubilerend Babyhuis: 'Ik ben er heel goed opgevangen'

Door: Corrado Francke, RTV Dordrecht

 

Feest voor Het Babyhuis: de plek in Dordrecht waar moeders in de problemen worden geholpen, bestaat tien jaar. Daar werd afgelopen donderdag bij stilgestaan in de Kunstkerk, waar heftige verhalen werden gedeeld maar ook een feestje werd gevierd.

Het Babyhuis is een tijdelijk thuis voor vrouwen die niet in staat zijn voor hun baby te zorgen, maar wel perspectief hebben dit zelfstandig te kunnen. “Daarmee voorkomen we de vaak onnodige scheiding tussen moeder en kind”, laat Barbara Muller weten. In tien jaar zijn er 325 moeders en 330 baby’s, waarvan vijf tweelingen, geholpen.

Vrijwilligers
Muller vindt het ‘een heel groot cadeau’ al tien jaar de helpende hand te bieden aan moeders. “In Het Babyhuis werken zeven betaalde krachten, maar ook 25 vrijwilligers. Dus elke dag en nacht zijn die hier om hun hart te geven aan moeders en baby’s.”

Chaima, moeder van de inmiddels zesjarige Eddine, werd in 2018 geholpen in Het Babyhuis. Vier minuten na de bevalling van haar zoontje werd hij van haar buik gehaald door de Raad voor de Kinderbescherming. In zorgsystemen stond ze geregistreerd als ‘verslaafde zwangere’. “Een lang verhaal, maar het is oneerlijk geweest. Elke moeder verdient het om voor haar kind te zorgen”, benadrukt ze.

Luiers, melk en kleren
In Het Babyhuis kreeg ze van alles, zoals luiers, melk en kleren. “Ik had heel veel moeite om weg te gaan, want ben er heel goed opgevangen. Als ik niet in Het Babyhuis terecht was gekomen, had ik mijn kind niet meer”, zegt ze geëmotioneerd. Nu gaat het goed met Chaima: ze heeft een huisje in Utrecht en volgt een opleiding.

In Zuid-Holland zijn er drie Babyhuizen: in Schiedam, Leiden en die in Dordt op de Brouwersdijk. Het initiatief begon als ‘liefdevol idee’, waarna alles volgens Muller ‘als een magneet’ op de locatie af kwam. “Toen voelde ik: dit werkt.”

Vertrouwen
Eenmaal opgevangen wordt er volgens Muller vooral aan vertrouwen gewerkt. “Je moet je voorstellen: je bent negen maanden zwanger en dan word je van je baby gescheiden. Er is niets heftiger dan dat. Een plek in het Babyhuis zien zij ook als kans om te laten zien dat zij een goede moeder kunnen zijn.”

Stichting het Babyhuis

Doneren

Steun ons en doneer eenmalig aan het Babyhuis, iedere gift is welkom, groot of klein.