Door Roos van Bijnen
RELAX BABY
Moeders van het Babyhuis verdienen het om eens in het zonnetje gezet te worden, vonden vier studentes. Daarom organiseerden zij zaterdag de verwendag annex reünie Relax, Baby. “Deze dag draait volledig om de moeders en hoe sterk ze zijn.”
De mondhoeken van Denaijt (20) staan omhoog. Twee jaar geleden zat ze, samen met haar zoontje, in het Babyhuis in Dordrecht. Nu is ze terug bij een reünie op de bovenverdieping van café Merz.
,,Weet je wat zo bijzonder is? Alle moeders die in het Babyhuis hebben gezeten, hebben het niet makkelijk gehad’’, vertelt ze. ,,Ik zelf ook niet. Dus het betekent echt veel om de blije gezichten te zien. Als ik alle moeders dan weer bij elkaar zie, denk ik: dat hebben we toch mooi gered.”
Stichting Het Babyhuis helpt met haar opvanghuizen moeders die tijdelijk ondersteuning nodig hebben bij de zorg van hun baby. In het vijfjarige bestaan hielp de organisatie al 140 moeders. Voor vier tweedejaarsstudentes communicatie van de Hogeschool Rotterdam reden genoeg om voor deze moeders een verwendag te organiseren. ,,Vanuit school moesten we een evenement opzetten en we waren er al heel snel uit dat we dat voor het Babyhuis wilden doen”, vertelt studente Beau Nanninga.
Gesponsord
Samen met Deveny van Alteren, Evi van der Veken en Lisa Bruens begon Nanninga in september al met de ontwikkeling van de dag. ,,Na een gesprek met het Babyhuis wisten we al snel: dit moet een reünie worden, zodat moeders, baby’s en vrijwilligers elkaar weer ontmoeten.” Omdat ze vonden dat de moeders ook verwend moesten worden, regelden ze visagisten, kapsters en fotografen. ,,Van de hapjes en drankjes tot de activiteiten van vandaag: alles is gesponsord. Dat laat maar zien dat dit goede doel veel mensen aan het hart gaat.”
Zo’n reünie kan ook best spannend zijn, weet Kelly (20). Sinds begin dit jaar woont ze in het Babyhuis met haar dochter. ,,Ik ben er natuurlijk pas sinds kort, dus ik kende nog niet veel moeders hier”, legt ze uit. Een visagiste werkt ondertussen Kelly’s oogschaduw bij. ,,Maar ik weet wel dat alle moeders veel hebben meegemaakt. Mijn zwangerschap was volledig onverwacht, dus ik schrok heel erg. Ook al ging ik best wel vaak uit, ik wist: mijn kindje wil ik nooit meer kwijt.”
Echt goede moeder
Het Babyhuis doet Kelly dan ook ‘heel veel’. ,,Iedereen dacht dat het niet goed met me zou komen, maar kijk waar ik door de hulp van dit huis ben gekomen. Ik ben gewoon écht een goede moeder en daar ben ik ontzettend trots op.”
Barbara Muller, oprichter van het Babyhuis, kijkt rustig de ruimte door. Alle 23 moeders die aanwezig zijn, heeft ze in de afgelopen vijf jaar goed leren kennen. ,,Deze dag draait volledig om de moeders en hoe sterk ze zijn”, zegt ze. ,,Heel gaaf om hen allemaal weer terug te zien. Als je rondkijkt en al die mooie mensen bij elkaar ziet, weet je: hier hebben we het voor gedaan.”
We gaan net zo lang door tot moeders en kinderen niet meer worden gescheiden.
Barbara Muller
Muller vindt het belangrijk om een reünie te organiseren. ,,Dan weten we hoe het met de vrouwen en hun kinderen gaat. Dit willen we dan ook twee keer per jaar gaan herhalen.”
Juist in deze tijd is het cruciaal dat het Babyhuis bestaat, vertelt ze. Onlangs bleek uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal tienermoeders in Dordrecht flink is gestegen. Na jaren van daling groeiden deze groep weer met meer dan 70 procent van elf naar negentien. Muller: ,,Maar ik wil benadrukken dat ons huis openstaat voor álle moeders. We gaan net zo lang door tot moeders en kinderen niet meer worden gescheiden, want we willen uithuisplaatsing te allen tijde voorkomen.”
Beangstigend gevoel
Janeth (35) kent als geen ander het beangstigende gevoel van haar kind gescheiden te worden. ,,Ik was zó bang dat ik mijn zoontje moest afstaan, want ik kon geen woonplek vinden. Door het Babyhuis ben ik hem niet kwijtgeraakt.” Ze laat haar ogen over de aanwezige baby’s en moeders glijden. ,,Iedereen hier heeft een ander leven, maar we zijn allemaal moeder. En dát neemt niemand ons meer af.”