SBS 6 – Hart van Nederland

30/03/2019

 

JUBILEREND BABYHUIS VOORKOMT AL JAREN UITHUISPLAATSING BABY’S

Wanhopige moeders, die tijdelijk niet voor hun baby kunnen zorgen vinden er samen met hun kind een veilig onderkomen. Het Babyhuis in Dordrecht viert vrijdag zijn vijfjarig jubileum.

In de afgelopen jaren heeft het tehuis ruim 140 moeders en hun baby’s samengebracht. 92 procent van die moeders hebben ook na het Babyhuis de voogdij over hun kind behouden. Door het grote succes opent het Babyhuis volgend jaar dan ook een nieuwe vestiging in Leiden. Het wordt de derde naast de locaties in Dordrecht en Capelle a/d IJssel.

”Ik moest mijn baby kort na geboorte afstaan”

Chaimaa is een van de moeders die gebruik heeft gemaakt van het Babyhuis. “Mijn baby werd kort na de geboorte bij mij weggehaald”, vertelt Chaimaa. “Ik zat toen in een opvang voor moeders met psychische problemen. Daar is een rapport opgesteld waaruit zou blijken dat ik geen geschikte moeder zou zijn.” Na de geboorte van haar kindje, Salah Eddine, mocht Chaimaa hem maar een half uur per week zien. “Het voelt als een amputatie zonder verdoving, ik ben er nog steeds voor in therapie.”

Na vier maanden werd Chaimaa gewezen op het Babyhuis. “Ze hebben daar wel getwijfeld om mij aan te nemen”, vertelt Chaimaa. “Maar de psycholoog daar gaf mij uiteindelijk het voordeel van de twijfel.” En dat was niet onterecht. Acht maanden later verhuist Chaimaa van het Babyhuis naar haar eigen appartement in Utrecht, haar zoontje natuurlijk aan haar zijde. “30 november 2018 werd hij één jaar, dat hebben we nog in het Babyhuis gevierd, 1 december zijn we verhuisd.”

Dankbaar

“Zonder het Babyhuis was mij dit nooit gelukt”, laat Chaimaa weten. “Toen ik daar kwam wist ik helemaal niets van baby’s, nu gelukkig wel. Ik houd me ook nog steeds aan hun voedingsschema en tijden. Daarnaast weet ik dat ik altijd bij ze terecht kan, de nazorg is fantastisch! Het is de enige instantie die ik vertrouw.”

Stichting het Babyhuis

Doneren

Steun ons en doneer eenmalig aan het Babyhuis, iedere gift is welkom, groot of klein.