42K IN A DAY Barbara Muller vertelt

18/06/2019

Door: Hardloopnetwerk.nl

 

42K IN A DAY voor het Babyhuis: voorzitster en deelneemster Barbara Muller vertelt

Op zondag 15 september gaat in Dordrecht een uniek evenement van start; de actie 42K IN A DAY. Om de opening van het nieuwe Babyhuis in Schiedam te vieren en geld op te halen voor Stichting het Babyhuis, lopen deelnemers een marathon die in vier stukken gehakt is. Tussendoor staat hen allerlei leuks te wachten.

Het goede doel: Stichting het Babyhuis

De oprichtster en voorzitster van het Babyhuis, Barbara Muller, doet zelf ook mee aan de sponsorloop. “De 42K IN A DAY is een uniek event dat nog niet eerder is georganiseerd op de wijze waarop wij het gaan doen,” vertelt Barbara. “Met 42 lopers rennen we 42 kilometer van het eerste Babyhuis in Dordrecht naar het Babyhuis Schiedam.” Het doel van de loop is om € 42.000 op te halen. “Iedere runner probeert € 1.000 op te halen via sponsoring bij vrienden of bedrijven. Lukt dit niet dan helpen wij daarbij.”

Dit bedrag komt volledig ten goede aan de verzorging van moeders en baby’s, die in het Babyhuis Schiedam een tijdelijk thuis, begeleiding en behandeling krijgen met als doel samen een veilige toekomst tegemoet te gaan. Door tijdelijke opvang van moeder en kind in het Babyhuis en begeleiding naar zelfstandigheid, wordt uithuisplaatsing in de meeste gevallen voorkomen. “We hebben in 5 jaar tijd 150 moeders en hun baby’s opgevangen met een slagingspercentage van 92%. Dit zijn moeders die anders gescheiden zouden leven van hun kind, dat dan in een pleeggezin geplaatst zou zijn.”

Marathon in 4 etappes – in een team of alleen

Deze marathon is anders dan anders. Wat de loop uniek maakt, is dat de 42 kilometer in etappes wordt gelopen. “We pauzeren 3 keer en tijdens deze pauzes van gemiddeld 45 minuten staat er steeds wat moois op ons te wachten, zoals een ijsbad, masseurs, gezonde hapjes en drankjes, en muziek,” geeft Barbara aan.

Natuurlijk is het afleggen van een volledige marathon niet voor iedereen weggelegd. Daarom kan er ook in teams worden gelopen: “Je kunt de run delen met een collega, vriend of familielid,” legt Barbara uit. “De afstanden zijn 15.2, 11, 9 en 7 kilometer.”

Gezamenlijk trainen

Zelf is Barbara, als getrainde loopster, van plan de hele 42 kilometer als individu af te leggen. “Hardlopen speelt een grote en belangrijke rol in mijn leven. Het geeft me energie, maakt me blij en zorgt dat ik overzicht houd in mijn drukke werk. Ik ren nu zo’n 10 jaar en ben steeds wat verder gegaan. Van 5 naar 10 naar 21,1km.”

Maar 21,1 kilometer is nog geen marathon, en dus zal ze de komende periode stevig moeten doortrainen. “Daar moet en wil ik graag tijd voor maken,” verzekert Barbara. Dat doet ze wel op haar eigen manier: “Ik ben niet zo van het volgen van schema’s wat betreft loopduur en voeding, ik ga er zelf wat moois en inspirerends van maken. Wat ik al deed en blijf doen is drie keer per week 5 tot 10 kilometer rennen en een keer per twee weken een langere run te doen. Verder drink ik weinig alcohol, slaap ik veel en eet ik gezond: vegetarisch en biologisch.”

Ze staat er gelukkig niet alleen voor in haar voorbereiding. “De langere duurloop doe ik altijd samen met mijn ‘runbuddy’ Rick van Donkelaar, mede-organisator en bedenker van de naam 42K IN A DAY.” En wat als ze tijdens de 42 kilometer toch tegen een muur aanloopt? “De moeders uit het Babyhuis hebben vaak een hele moeilijke jeugd gehad en leed ervaren. Dat houd ik in mijn achterhoofd als het zwaar wordt.”

De finish

Volgens Barbara wordt het “een uniek en te gek event,” met een spectaculair einde. “De laatste kilometer rennen we gezamenlijk naar het nieuwe Babyhuis in Schiedam, en de laatste 200m lopen we allen met een kinderwagen die we voortduwen. Wat een machtige en ontroerende aankomst zal dat zijn.” Bij de finish worden de lopers opgewacht door fans, pers, en muziek en gaan daarna een feestje vieren. “Want,” glimlacht Barbara, “Hoe mooi is het dat 42 lopers 42 kilometer afleggen en daarbij € 42.000 op gaan halen voor moeders en kinderen in nood?! Met vereende krachten, want we hebben elkaar nodig om de wereld te verlichten; mooier te maken.”

Meedoen

Wil jij ook meedoen aan 42K IN A DAY? Er zijn nog 20 plekken over. Een oproep van Barbara: “Ren mee en maak een liefdevolle vuist tegen het onnodig scheiden van een moeder en haar pasgeboren baby. Want er is niets meer traumatisch dan dat.”

Stichting het Babyhuis

Doneren

Steun ons en doneer eenmalig aan het Babyhuis, iedere gift is welkom, groot of klein.